00 kr

Stötfångare

 

Stötfångarna är till för att skydda karossen och viktiga säkerhetskomponenter, som exempelvis lampor, från skador orsakade av mindre stötar. Designen på stötfångare har utvecklats genom åren, från enkla metallstänger till förstärkningsstänger täckta i plast, och dessa förändringar har i sin tur också påverkat deras effektivitet till det bättre. Vi har handplockat de allra bästa stötfångarna för dig och din pickup, oavsett om du behöver byta ut en skadad stötfångare eller om du vill ge utseendet på din pickup ett lyft – så kan du vara säker på att du inte behöver tumma på varken kvalitet eller utseende!

Även om stötfångaren patenterades 1905, användes de inte mycket förrän på 1920-talet. De första stötfångarna bestod av förkromade metallbjälkar som projicerade utåt, där kromet var den enda antydan till stil. Men genom åren försänktes stötfångarna gradvis in i karossen och integrerades i fordonsdesignen, vilket i slutändan gav ett sämre skydd. Som svar på de eskalerande reparationskostnaderna p.g.a. kraschskador så gick den federala regeringen i USA in på 1970-talet och införde stötfångarbestämmelser på 5 km/tim, vilket resulterade i att det tillverkades stötfångare i ”Armco-stil” - uppkallade efter vägräcken - då designen ungefär var lika tilltalande som dessa.

Ironiskt nog så har de fula Armco-stötfångarna till stor del lagt grunden till de snygga, skulpterade konturerna vi ser på dagens bilar. Designers var tvungna att hitta ett sätt att uppfylla alla regler och samtidigt bygga attraktiva fordon. De ”mjuka” plastöverdragen som är vanliga idag gjorde det enkelt att dölja den verkliga stötfångarmekanismen och samtidigt skapa paneler som smälter in i plåten, med strålkastarna och med grillen för en övergripande tilltalande design. Denna övergång, i kombination med behovet av att göra bilar lättare och mer bränsleeffektiva, innebar också slutet för kromade stötfångarna - åtminstone på bilar och pickups. Idag är kromade stötfångare vanligtvis begränsade till lastbilar. Men oavsett hur dina original-stötfångare är konstruerade så hittar du nya som passar din pickup hos oss på Pickup XL!

Produkten har blivit tillagd i varukorgen